Grön-Vita genom tiderna 1#

1978 spelades VM i Argentina och haussen var stor inför detta mästerskap. Hemmalaget, Brasilien och Johan Cruyffs Nederländerna var lite av favoriter bland de 101 lag som var med från första kvalet och det var också dessa tre som snodde åt sig de tre första platserna.

Men det hände något, som idag faktiskt är en smula bortglömt och rätt häftigt med tanke på att händelsen har med det nogranna landet Frankrike att göra.

Följande: Efter att ha gjort en Olle Nordin i de två första matcherna mot Italien och Argentina (2-1, 2-1) skulle grodätarna få spela sista matchen "hemma" mot Ungern. Det var då mest äran som stod på spel eftersom Ungrarna också hade fått äta gräs två gånger mot Argentina och Italien. (2-1, 3-1)
Okey, här gällde att alltså att komma trea i gruppen och inte skämma ut sig helt.
Vad händer då???????? Se bilden nedan.



Just det. Fransmännen chockar hela fotbollsvärlden genom att komma ut till sin egen hemmamatch mot de vita Ungrarna i Grön-Vita tröjor. Just det "Les Blues" springer ut på planen den 10 juni 1978 i Bajens färger.
TV kommentatorer, radiofolk och mediamoguler i gemen stod stumma och hängde med slappa käkar när de fick se sina stolta spelare komma ut på planen. Ingen visste något om detta i förväg.
Efter matchen (där grodorna tvålade till Pustans Lakejer med 3-1) spekulerades det i varför de spelade i "fel" tröjor. Det finns i dag två säkra teorier om varför:

# 1. Argentinsk TV sände fortfarande i svart-vitt och krävde att lagen skulle kunna skiljas lätt i den svartvita bilden som sändes till folk. Helst skulle ett lag ha enfärgat och det andra randigt där minst en rand skulle vara mörk.

#2. (Som också de flesta experter hävdar är den riktiga anledningen) Bägge lagen blev skräckslagna när det visade sig att de bara hade med sig var sitt matchställ (bortatröjorna) till matchen och de var bägge vita och att fransmännen trodde att de var bortalag och därför lämnat sina blå ställ i Buenos Aires. Ett lokalt lag, Club Atlético Kimberley, fick låna ut sina tröjor vilket också senare har verifierats av folk från klubben.

En gammal fin historia som vittnar om att: Inför Gud är vi alla Bajare!

//Mull

Kommentarer
Postat av: Mellqvist

Säger bara MARIO KEMPES!!!

2011-09-06 @ 13:13:36
Postat av: Fritz

Haha, klockren historia som man stoppar in i sitt mentala fotbollsfack uppe i hjärnan. En sådan där historia som man med nöje kan briljera med lite varstans :)

2011-09-06 @ 13:17:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback