Grön-Vita genom tiderna #3

Om man säger; Sven Bergqvist, är det inte många av dagens Hammarby- och fotbollsälskare som höjer på ögonbryna men säger man Svenne Berka så är det många, i varje fall i pre-Zlatangenerationen som ler igenkännande.
Denne målvaktslegend föddes 1914 och växte upp på Södermannagatan 74 i Sveriges hjärta; Södermalm.
Hans långa idrottskarriär började när han som sextonåring debuterade som bandymålvakt i Hammarby IF. Året därpå debuterade han i Hammarbys fotbollslag och ishockeylag. Karln spelade alltså i alla tre lagen under många år och är unik inom svensk idrott då han är den ende som har spelat på allsvensk nivå i fem olika idrotter. Han var landslagsman i tre sporter. Han vaktade målet i fotboll och bandy och spelade back i hockey. Skansenpajaserna brukar ju tjata om Sven Tumbas bedrifter men här ligger Tumba rätt duktigt i lä...

I Hammarbys fotbollslag spelade Sven Bergqvist mellan åren 1932 till 1946. Sven var 21 år när han sommaren 1935 spelade sin första landskamp i fotboll. Motståndet var Finland och matchen slutade 2-2. Sven kom sedan att representera det svenska landslaget 35 gånger mellan åren 1935-1943.

Svenne Berka var också känd som en typisk Bajare via sitt sköna tugg. Som alla vet så har/hade ju Södersnacket sin egen grammatik och var till för folk som var kvicktänkta och hade livlig fantasi. Mycket av förkortningarna och ordvrängningarna kan möjligen liknas vid London-Cockneyn som bygger mycket på omskrivningar och rim.
Ett exempel på Södersnacket var när Hammarby fick en förstärkning från Sandviken som hette Pettersson. Pettersson från Sandviken lät som en maträtt från en sämre restaurang. Istället fick nyförvärvet till en början heta ”Sandvikarn”, vilket snabbt omdöptes till ”Sandwichen” för att så småningom bli rätt och slätt Mackan Pettersson.

Svenne själv berättade följande historia för tecknaren och Söderkisen Börje Dorch och den handlar om Svenne Berkas första, riktiga räddning som han gjorde i landslaget. Det var i en match mot Danmark i Köpenhamn:

”Den Danske centern Jörgensen kommer fri inom straffområdet och avlossar en rökare som går mot mitt vänstra nedre hörn. Jag var beredd. Men bollen touchar vår back Svenne Vrålis (från AIK) och ändrar riktning. Bollen far nu iväg mot mitt högra kryss. Domaren är bergis på att det skall bli mål, så han vänder om och börjar gå mot mittpunkten för avspark samtidigt som han blåser för mål. Men vad domaren inte såg, var när jag vände i luften och boxade ut bollen till hörna.

Publiken vrålade som hysteriska galningar och domaren vände sig då nyfiket om och får klart för sig att jag hade gjort en idioträddning och att han felaktigt har blåst för mål. Det blev lite rabalder innan domaren ändrade sitt domslut. Under tiden domaren och Svenska och Danska lirare diskuterade situationen drog jag ner brallorna och plockade träflisor från häcken. Träflisorna hade fastnat i baken när jag gled mot ribbans underkant. Ståplatspubliken gnäggade och det sägs att kung Christian gjorde likaså.”

En riktig Bajen-story.

Svenne Berka stog också i mål i den berömda matchen mot Tyskland 1941. OBS att den lätt brunanstrykta svenska regeringen inte bara släppte in tyska truppstransporter på transfer genom landet utan man hade mage att släpa hit nassarnas stolthet. Dessutom till den svenska sk Nationalrenan Råsunda.


AIK hälsar sin publik. F´låt Tyska landslaget är det ju....

Börje Dorch var 11 bast och hade planket in på matchen och minns:
Vad jag också minns från denna landskamp som slutade 4-2 till Sverige, var när nationalsångerna spelades före matchen. Spelarna stod vända mot kungliga läktaren och Tyskarna gjorde då hitlerhälsning. Dagen efter stod det i tidningarna att kung Gustav V kom ner till planen för att hälsa på spelarna. När Kungen, som var två meter lång, kom fram till Henry ”Garvis” Carlsson från AIK, som bara var något över 1,60 m hög, skojade Svenne genom att säga: ”Stig upp ur gropen Garvis”. Fotograferna passade naturligt vis på att ta bilder på Goliat som morsade på David, det var en härlig paradox att se. (Garvis gjorde för övrigt 3 av målen.)

Svenne Berka var inte bara landslagsman i fotboll. Han var även en tuff ishockeyback i Tre kronor, skicklig handbollsmålvakt, bowlare och en suverän bandymålvakt. Svenne Berka var en estet och gillade stil. När han stod i fotbollsmålet var det inte bara att rädda en boll utan det måste göras elegant och med finess.
En äkta Bajare, i själ och hjärta. Om vissa av spelarna i Hammarbys A-lag av idag hade 50% av Svenne Berkas tuffhet, stil och finess skulle vi inte behöva åka till Degerfors utan då hade Bajen Fans Katrineholms resor gått till London, Barcelona och Hamburg.

Forza Bajen
//Mull


Kommentarer
Postat av: "Farsan"

Visste allt redan......... Haha



Lika bra som vanligt, Mull!!!

2011-09-13 @ 22:58:50
Postat av: kocken

bajen porr..utmärkt läsning

2011-09-14 @ 06:07:33
Postat av: bajen fan

Börje Dorch var född i Malmö och kom till Nackas klass som ung grabb och blev utskrattad för sin dialekt(framför allt av Nacka själv)inte undra på att han snabbt lade sig till med söderslang.

2011-09-14 @ 16:13:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback